بیوگرافی مرتضی پاشایی خواننده پُرآوازه پاپ: از کودکی تا مرگ
مرتضی پاشایی که از خوانندگان موسیقی پاپ ایران بود، در تاریخ ۲۰ مرداد ۱۳۶۳ متولد شد. او زادهی محله صادقیهی تهران است و اصالت مرتضی پاشایی از سمت پدری به همدان برمیگردد. او در یک خانواده کمجمعیت ۴ نفره چشم به جهان گشود و موسیقی را از کودکی و با نواختن گیتار و سپس پیانو شروع کرد.
این خوانندهی محبوب، کار تنظیم را نیز به صورت خودجوش و با تمرین و تکرار بسیار، فراگرفت. وی دوران سربازی خود را در شهر زیبای کرمانشاه گذراند و پس از آن دانشجوی رشته گرافیک در دانشگاه آزاد اسلامی شد. این خواننده در ۲۳ آبان ۱۳۹۳ در سنین جوانی درگذشت.
فعالیتهای بازیگری مرتضی پاشایی
او در دوران نوجوانی خود به دلیل علاقهی زیادش به بازیگری نیز بر روی صحنهی تئاتر مدرسه رفت و به ایفای نقش پرداخت. حضور او در کلاسهای بازیگری «حمید سمندریان» نیز که در زندگینامه مرتضی پاشایی به چشم میخورد؛ حاکی از علاقه او به این حوزه است.
شروع فعالیتهای هنری در عرصه موسیقی
با کمی کنکاش در زندگی شخصی مرتضی پاشایی میتوان فهمید که علاقهی او به موسیقی از دوران کودکیش و از همان زمانهایی که به فکر نواختن سازهای مختلف افتاد، آغاز شده است؛ اما با این وجود او کارش را به صورت حرفهای از دوران نوجوانیش یعنی اواخر دهه ۸۰ کلید زد.
یکی هست… از خاطرهانگیزترین قطعات
آلبوم "یکی هست" که در سال ۱۳۹۱ تولید شد؛ بلافاصله پس از گرفتن مجوز او از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شد و سبب شهرت او در میان مردم گشت.
این آلبوم و کارهای هنری او پس از آن، وی را حتی پس از مرگش در قلبها ماندگار کرد و شاید کمتر کسی را بتوان یافت که این قطعه را نشنیده باشد. او خود در یکی از مصاحبههایش که برای جمعآوری اطلاعات در مورد زندگی شخصی مرتضی پاشایی تدارک دیده شده بود، گفته است که این آهنگ، دلیل آشنایی من و مردم بود.
همکاری با مهرزاد امیرخانی تا لحظه مرگ او
یکی از آگهیهای روزنامه در اوایل دههی ۸۰ سبب شد تا این خواننده با یک شرکت موسیقی و در نهایت با «مهرزاد امیرخانی» آشنا شود. این همکاری سبب شد تا مهرزاد، پایه ثابت گروه او در زمینهی ترانهسرایی شود و این همکاری تا پایان عمر مرتضی ادامه داشت. آهنگ "میبخشم"، اولین قطعهی این خواننده بود که با آهنگ و تنظیم خودش و ترانهسرایی مهرزاد امیرخانی در سال ۱۳۸۶ منتشر شد. حاصل این همکاریها حتی تا بعد مرگ این خوانندهی خوشصدا ادامه داشت و یک آلبوم و چند تک آهنگ حتی بعد از مرگش هم منتشر شد.
کنسرتهای بیبدیل مرتضی پاشایی
چیزی نگذشت که این خواننده، به دلیلی صدایی پُر احساس، در بین مردم شناخته شد و برای اولین بار در سال ۱۳۸۹ قدم بر روی صحنه گذاشت. برگزاری چند سانس محدود در مشهد و جزیره خارگ سبب استقبال بینظیر مخاطبان شد و بلیطها در همان ساعات اولیه به فروش رسید و بیش از ۲۰۰۰ نفر در این کنسرتها شرکت کردند. فرصتی که شاید به شدت محدود بود؛ اما هیچکس از آن سرنوشت شوم خبر نداشت! بر اساس بیوگرافی مرتضی پاشایی، میتوان فهمید که او مجوز کنسرتش را زودتر از مجوز آلبومش دریافت کرده و حضور او بر روی صحنه زمانی اتفاق افتاد که فقط ۴ ماه از شروع فعالیت رسمی و انتشار قطعاتش میگذشت.
همکاری مرتضی پاشایی با سلبریتیها
کنسرتهای او یکی پس از دیگری در شهرهای مختلف به اجرا در میآمدند و همین مورد سبب شد تا او تعاملات بسیاری با سایر سلبریتیها داشته باشد. او در همین حین یک کنسرت خیریه با «محمد علیزاده» برگزار کرد و در شهر قزوین به روی صحنه رفت. او اولین کنسرتش در زادگاهش در شهر تهران در ۲۱ اسفند ۱۳۹۱ و در سالن نمایشگاه بینالمللی برگزار کرد که «پوریا پورسرخ» از مهمانان افتخاری این کنسرت بود.
گره خوردن زندگی شخصی مرتضی پاشایی با رادیو و تلویزیون
او در سال ۱۳۹۱ در کنار «امیر جعفری» مهمان برنامه "خوشا شیراز" شد که با مجریگری «علی ضیا» برگزار میشد. پس از آن او به طور متعدد در برنامههای رادیویی حضور مییافت و قطعاتش را به صورت زنده اجرا میکرد. او از طرفداران پروپاقرص مرحوم «ناصر عبداللهی» بود و حتی قطعهای را به یاد او نواخت. او با «احسان علیخانی» مجری توانمند کشورمان نیز همکاریهایی را در ویژه برنامههای سال تحویل داشته است.
بیماری مرتضی پاشایی
در زمان بیماری و پس از مرگ این خواننده محبوب، خبرگزاریهای بسیاری تحت عنوان بیماری مرتضی پاشایی از زبان خودش، حرفهای مرتضی پاشایی قبل از مرگ، چرا مرتضی پاشایی سرطان گرفت و… خبرهایی را منتشر کردند. اما به طور کلی باید گفت که بر اساس زندگینامه مرتضی پاشایی، در آذرماه ۱۳۹۲ بیماری او، توسط پزشکان؛ سرطان معده تشخیص داده شد.
او تحت شیمی درمانی قرار گرفت و یک بار هم عمل جراحی شد. کمبود وزن شدید و ریزش موی او سبب شد تا او با استایل خاصی از جمله کلاه و عینک بر روی صحنه و مقابل دوربین ظاهر شود. او در ۱۳ آبان سال ۹۳ به علت شرایط وخیم بیماریش در بیمارستان بهمن تهران بستری و در نهایت ده روز پس از آن، صبح روز ۲۳ آبان ۹۳ در همانجا درگذشت.
فوت و خاکسپاری
مراسم تشییع و خاکسپاری این خوانندهی مردمی در روز ۲۵ آبان ۱۳۹۳ از جلوی تالار وحدت آغاز شد؛ اما به دلیل وضعیت بحرانی هوا در حالت وارونگی هوا و همچنین به دلیل ازدحام مردم بر سر قبر مرتضی پاشایی، دفن او در قطعه هنرمندان بهشت زهرا، با تأخیر و در ساعات شبانه به پایان رسید.
حواشی پس از مرگ
مستند "آقای خاص" به کارگردانی «شاهین صمدپور» و مستند "روزهای سخت" توسط «بهمن بابازاده» از جمله آثاری بودند که از لحظات آخر عمر این خواننده و زندگی و آثار او پس از مرگش منتشر شد.